Yrttikurssin ihanat pestot!

Muutamia vuosia sitten kävin Lempäälä-Opiston järjestämällä yrttikurssilla, jossa tutustuttiin sekä villiyrtteihin että viljeltäviin yrtteihin. Kurssi oli äärettömän mielenkiintoinen ja antoisa. Sieltä tarttui mukaan paljon ajatuksia ja reseptejä, joita aluksi käytin hyvinkin paljon. Yksi resepti, jota olen kovasti kaivannut vuosien aikana, on oheinen krassi-peston resepti. Tänä vuonna minulla on pitkästä aikaa paljon krasseja ja jonkin verran vielä basilikaakin ja kehäkukkia, joten tätä teen itselleni pakkaseen leivänpäälliseksi. Tästä olen unia nähnyt ja useasti haaveillut, kun oli leivänpäällä niin taivaallisen ihanaa.

Teksti on suora lainaus vuosia sitten lähetetystä sähköpostiviestistä, jonka yrttikurssimme opettaja Outi Karttunen meille lähetti. Sain jo silloin vuonna 2010 luvan kirjoittaa näitä asioita blogiin talteen, jota silloin kirjoittelin pihamaan yrteistä. Se sitten jäi kun elämä rupesi viemään toiseen suuntaan. Viestit ja reseptitkin olivat pitkään hukassa, monien muuttojen jälkeen. Nyt kesän raivauksissa reseptit yllättäen löytyivät yhden purkamattoman muuttolaatikon uumenista ja samalla muistin vanhalla nimelläni olevan sähköpostilaatikonkin vielä, josta löytyi lisää aarteita. Vanha bloginikin löytyi, sen kuvat vain olivat kadonneet jonnekin. Ehkä nyt kirjoittelen tähän blogiin näitäkin asioita talteen. =)

Tässä siis Outi Karttusen viestistä lainaus liittyen ihanaan krassipestoon:
Krassin kukkia ja lehtiä voi käyttää basilikan jatkeena allaolevaan pestoreseptiin (www.yrttitarha.com ...yrttihaku: basilika/ruokaohjeet) ja kun sitä vielä jatkaa omenasoseella...ahhh!!! Se on taivaallista niin pastan kanssa kuin voileivänkin päällä tai piiraiden täytteenä. Nyt krassien kukinta alkaa olla viimeisillään eli on hyvä syy pistää loput tehosekoittimeen ennen kuin loputkin lehdistä kellastuvat. (Krassi on terveysvaikutuksiltaan valkosipulin veroinen antibioottina ja antioksidaattina).

Jätin itse asiassa emmental-juuston kokonaan pois ohjeesta (lisään mieluummin hyvää parmesaania annokseen tarjolle asetettaessa... turha juustoa on pakastaa...Korvasin sen omenasoseella ja tässä alla kurssilla löydetyt improvisaatiolisäykset:

1) ensimmäiseen versioon laitoimme runsaasti krassin kukkia + basilikan lehtiä (=koristekrassi tai köynnöskrassi = biologisesti viljelty), ja kehäkukan terälehtiä (bio, voi jättää pois ellei ole saatavilla) ja 

2) toiseen versioon laitoimme runsaasti  krassinlehtiä + basilikan lehtiä. Hasselpähkinät korvasin saksanpähkinöillä ja pinjansiemenillä, kun niitä sattui olemaan matkoiltani varastossa. Mikä tahansa pähkinä käy. Pestoon voi lisätä myös sitruunamelissaa ja omenanmakuista ananassalviaa, jos sellaista on innostunut kasvattamaan (=suosikkiyrttini tällä hetkellä). Runsaasti basilikaa mukaan kaikkiin versioihin. Lehtipestoon voi laittaa myös rucolaa ja/tai nokkosen lehtiä (=ei varsia, mieluiten keväällä kerättyjä). Nokkosen lehdet kastetaan pikaisesti siivilän avulla kiehuvaan veteen ennen valmistusta.

Pesto kannattaa säilyttää pakkasessa esim. pilttipurkkeihin pakattuna ja ottaa sulamaan vain kerralla tarvittava määrä, säilyy avattuna vain muutaman päivän jääkaapissa.

Alla olevassa reseptissä punaisella värjätyt ovat minun lisäykseni, alkuperäinen resepti löytyy www.yrttitarha.com -sivustolta (kuten runsaasti muitakin hyviä reseptejä = yrtiien mukaan lajiteltuna).

Samalla ohjeella saa tehtyä pestoa myös basilikan ja rucolan yhdistelmästä (=älä lisää omenaa tähän).

Meillä ei kurssilla ollut mukana kuin Bamix-sauvasekoitin, mutta hyvää silläkin tuli. Monitoimikone on kyllä hyvä apu suuremmissa määrissä.

Basilikakastike eli Pesto (+-lisäykset Outin)1 dl hasselpähkinöitä (+ tai saksanpähkinöitä, manteleita, pinjansiemeniä...jne)
2 dl tuoretta persiljaa
2 dl tuoretta basilikaa

3-4 valkosipulinkynttä
1 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
(2 dl hienoksi raastettua emmental-juustoa) Mieluummin Grana padano- tai parmesan-juustoa
ripaus mustaa pippuria
(+ hieman merisuolaa)
+ krassin lehtiä tai kukkapestoon: krassin ja kehäkukan kukkia, 
(+ sitruunamelissaa, ananasbasilikaa) voi jättää pois ellei ole saatavilla
+ aurinkokuivattuja tomaatteja (kukkapestoon enemmän tomaatteja, lehtipestosta voi jättää poiskin, mutta ne antavat hyvän maun)
+ omenia / omenasosetta jatkeeksi tarvittaessa, antaa ihanan hedelmäisen maun varsinkin kukkapestoon
Monitoimikone tai tehosekoittaja on hyvä apulainen tämän kastikkeen valmistamisessa. Hienonna koneessa ensin pähkinät. Lisää joukkoon vähän rouhittuna persilja ja basilika ja hetken kuluttua valkosipulinkynnet. Kaada öljy ohuena nauhana hienojakoisen massan joukkoon koneen käydessä koko ajan. Lisää lopuksi juustoraaste ja pippuriripaus. Tarjoa keitetyn pastan kera.
(Lähde: Marttaliiton julkaisu: Vähemmän suolaa enemmän yrttejä)

Kommentit