Tomaattiketsuppia oman pihan tomaateista

Kirsikkatomaatteja tuli taas tänäkin kesänä omalta pihalta sen verran paljon, että alkoi ihmisväeltä tulla tomaatit jo korvistakin. Satoa kuitenkin vaan tuli ja tuli ja päätin lopulta kokeilla tehdä niistä ketsuppia. Tomaatteja kertyi kaksi kiloa yhdestä amppelitaimesta!

Etsin reseptejä netistä ja löysinkin monia. Olivat loppujen lopuksi aika erilaisia ja katsottuani kaappiini mitä tarvikkeita sieltä löytyy valmiina ja mietittyäni hetken, päädyin seuraavanlaiseen reseptiin.


Raaka-aineet:

2 kg (kirsikka)tomaatteja, suurin osa ylikypsiä
3  keskikokoisia sipulia
0,5 valkosipulia (n. 5 kynttä)
2 dl ruokosokeria
2 dl omenaviinietikkaa
4 tl suolaa
2 tl kanelia
ripaus mustapippuria myllystä


Ohje:

  1. Pilko tomaatit (puolita kirsikkatomaatit) ja poista niistä kannat.
  2. Silppua sipulit ja valkosipulit pieneksi silpuksi.
  3. Lisää isoon kattilaan (minulla oli 5 litrainen) omenaviinietikka ja sokeri. Kuumenna kunnes alkaa kiehua.
  4. Lisää mausteet ja vihannekset. Anna kiehua hiljalleen n. 30 minuuttia kunnes tomaatit alkavat soseutua kunnolla.
  5. Jäähdytä ja soseuta keitos sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi.
  6. Kuumenna uudelleen ja keitä vielä niin kauan ilman kantta, että ketsupista tulee oman mielen mukaisen paksuista. Itse keitin n. 30 minuuttia. 
  7. Säilö kuumana hyvin pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin. Itse valitsin mahdollisimman pieniä purkkeja, jolloin ne tulee käytettyäkin nopeasti eivätkä pilaannu.
  8. Jäähdytä ja säilytä purkit jääkaapissa.


En tiedä kauanko ketsuppini säilyy jääkaapissa avattuna ja miten se väelle maistuu. Tänään laitetaan ruoaksi ranskalaisia ja makkaraa ja niiden kaveriksi tarjoillaan tätä uutta ketsuppia. Jännityksellä odotan miten kriittinen raati tuotokseen suhtautuu.

Kommentit