Äidin joulupiparkakut

Äidiltäni olen saanut aikoinaan myös piparkakkutaikinan reseptin, jonka mukaan meidän perheessä on aina joulupiparkakut leivottu. Resepti on ihan perinteinen ns. vesipipareiden resepti ja siitä voi tehdä myös piparkakkutaloja. Äidin kanssa tehtiinkin joka joulu useita piparkakkutaloja, varmasti parhaimpina vuosina toista kymmentä. Joulukukkasiksi menivät sukulaisille ja tuttaville, tietysti kotiinkin jäi aina yksi. Ohje on tässä ns. "yksinkertaisena", niin kuin äidillä on tapana sanoa. Itse teen tämän aina joko 1,5- tai 2-kertaisena, jolloin siitä tulee sekä mökki että mukavasti mutusteltavia piparkakkujakin.

Aineet:
150 g voita
4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
1 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 rkl neilikkaa
1 rkl puhdistettua soodaa (ruokasoodaa)
850 g jauhoja (n. 14 dl)

Ohje:

  1. Voi, sokeri, siirappi, vesi ja mausteet keitetään isossa kattilassa muutaman minuutin ajan. 
  2. Voi lisätään kuumaan seokseen (sulaa sinne) ja annetaan jäähtyä. Jäähtymistä voi nopeuttaa esim. kylmällä vesihauteella.
  3. Jauhot ja sooda lisätään jäähdytettyyn seokseen.
  4. Annetaan vetäytyä yön yli seuraavaan päivään.
  5. Leivotaan vehnäjauhoitetulla alustalla.
  6. Paistetaan n. 225-250 asteessa keskitasolla.

Kommentit