Lapinpataa Pikkupirtin tapaan

Lapinpata on pataruoka, jota äitini on usein laittanut omalla tavallaan vuosien ajan aina silloin tällöin kun me lapset olemme menneet vierasille. Tämä on myös nyt meidän perheen ruokalistalla pyhäruokana. Pataruoat on ihania varsinkin kylmempään aikaan mutta valmistus kestää sen verran kauan, ettei tätä ehdi viikolla juuri tekeen.

Raaka-aineet:

600 g            mieluista kokolihaa, esim. poroa, hirveä, peuraa, nautaa tai possua
50 g              voita
2 kpl             sipulia
4 dl               lihalientä
n. 10 kpl       maustepippuria
5-8 kpl         mustapippuria
3 kpl            porkkanaa
2 dl              hillosipuleita
1 rkl             vehnäjauhoja
1,5 dl           ruokakermaa
2 kpl            maustekurkkua
1 pkt            juustoleipää

Valmistusohje:

  1. Ruskista kuutioitu liha voissa pienissä erissä ja siirrä pataan.
  2. Paista hienonnettu sipuli pannulla ja lisää pataan.
  3. Lisää lihaliemi ja pippurit.
  4. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes liha on lähes kypsää.
  5. Lisää porkkanat ja valutetut hillosipulit. Kuumenna sekoittaen.
  6. Anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi.
  7. Lisää pataan vesitilkkaan sekoitetut jauhot koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti jotta jauhot kypsyvät.
  8. Lisää lopuksi kerma, kuutioidut maustekurkut ja kuutioitu juustoleipä. Anna lämmetä.
  9. Tarjoa heti keitettyjen perunoiden ja puolukkasoseen kera.

Kommentit