Äidin taatelikakku


Minun mieheni pitää kahvikakuista. Yksi hänen suosikeistaan on taatelikakku, joten päätin yllättää hänet tekemällä sellaisen. Taatelikakkua meillä yleensä syödään jouluisin, mutta silloin kuivakakut monesti jäävät (meillä ainakin) pahasti muiden jouluherkkujen varjoon. Taatelikakkua voi aivan hyvin tehdä muutenkin ja tällaisena tavallisena helmikuisena viikonloppuna pala kahvikakkua kahvin kanssa maistuu äärimmäisen hyvältä.

Tein kakun äidiltäni saamallani reseptillä. Siihen tarvitaan:

200 g    taateileita paloina
2 dl       vettä
200 g    voita
2 kpl     kananmunaa
2 dl       sokeria
1 dl       kermaviiliä (tai piimää)
1,5 tl     leivinjauhetta
1 tl        ruokasoodaa
1 tl        vaniljasokeria
3,5 dl    vehnäjauhoja

Ohje:
  1. Lisää taatelinpalat ja vesi kattilaan ja keitä hetki siten, että taatelit pehmiävät.
  2. Lisää voi lopussa kuumaan taatelimassaan ja anna sen sulaa sekaan. Jätä jäähtymään.
  3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kermaviili tai piimä.
  4. Sekoita kuiva-aineet keskenään.
  5. Sekoita kuiva-aineseos muna-sokeri-kermaviiliseokseen ja sekoita.
  6. Lisää taatelimassa lopuksi ja sekoita taikina tasaiseksi.
  7. Kaada taikina isohkoon voideltuun (ja korppujauhotettuun) kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Voit koittaa kakun kypsyyttä hammastikulla laittamalla tikku mahdollisimman syvälle kakun taikinaosuuden keskikohtaan, annan olla paikoillaan pari sekuntia ja nosta pois. Jos tikku on taikinainen, on se vielä raaka. Jatka silloin paistamista. Mikäli taas tikku on kuiva (ei taikinainen), on kakku valmis.
  8. Ota kypsä kakku uunista ja kumoa se jäähtymään lautaselle.

Kommentit